Medicijnen welke door de huisarts of een specialist voorgeschreven worden worden vaak vergoed vanuit de zorgverzekering. Er kan soms een eigen bijdrage gelden. De basisverzekering vergoed alleen de goedkoopste variant van het medicijn (met dezelfde werkzame stoffen). Het eigen risico is daarnaast ook van toepassing op de vergoeding van de medicijn. We bespreken graag de zaken waarop gelet moet worden.

Geregistreerde medicijnen

De zorgverzekeraars vergoeden alle geregistreerde medicijnen welke zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Het is mogelijk om online (medicijnkosten.nl) alle medicijnen op te zoeken, die in het systeem staan. De exacte vergoeding is van een aantal zaken afhankelijk. Het is goed om hiervoor de eigen zorgverzekeraar te benaderen. Ze kunnen de exacte vergoeding uitleggen.

Niet geregistreerde medicijnen

Zorgverzekeraars vergoeden normaal gesproken alleen de medicijnen welke zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Wanneer het om niet geregistreerde medicijnen gaat is er vaak geen vergoeding. Er zijn vaak wel uitzonderingen. Wanneer het om een zeldzame ziekte gaat en er geen alternatief medicijn is wordt overwogen om het toch te vergoeden. 

De goedkopere optie

Zorgverzekeraars kijken niet naar namen, merken of tierlantijn. Ze kijken naar de werkzame stoffen van een medicijn. Men zoekt de goedkoopste optie op en deze wordt vergoed. Bij een allergie op andere stoffen in een medicijn kan hiervan afgeweken worden. In de polisvoorwaarden is opgenomen dat de goedkoopste varianten worden vergoed. Als we kijken naar een nieuwe jeans dan wordt niet de dure Levi’s of Pall Mall jeans vergoed, maar een goedkoper alternatief. Het kan om een onbekend merk gaan. Het gaat bij medicijnen natuurlijk altijd om een betrouwbaar merk. Het helpt om de premies laag te houden voor alle verzekerden.

Een eigen bijdrage voor de medicijnen

Er kan een eigen bijdrage gelden over een specifiek medicijn. Wanneer iemand voor een duurder alternatief dan de goedkopere optie kiest uit vrije wil dan zal het verschil door de verzekerde betaald moeten worden. Bij veel zorgverzekeraars is het mogelijk om dit mee te verzekeren in de aanvullende verzekeringen. Het helpt om zo meer keuzevrijheid te krijgen in het merk medicijn wat men gebruikt. Er is wel een maximum aan eigen bijdrage. In 2019 is het 250 euro. In 2018 en de jaren ervoor was er geen maximum eigen bijdrage. 

Het eigen risico

De medicijnen vallen allemaal onder het eigen risico. Iedereen ouder dan 18 jaar moet eigen risico voldoen. Wanneer het eigen risico is voldaan dan wordt alles vergoed door de zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars is het mogelijk om het eigen risico in termijnen te betalen.

Een blaasontsteking en antibiotica, wordt het wel of niet vergoed?

Een blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er ontstaan problemen met het plassen. Het urineren voelt ongemakkelijk, branderig en pijnlijk aan. De drang om naar het toilet te gaan is groot. De hoeveelheid urine is dan echter minimaal. De bekken doen pijn en ook de onderbuik kan ongemakkelijk aanvoelen. De urine heeft ook een andere geur. Het kan zijn dat er ook koorts optreedt en een gevoel van misselijkheid. Een behandeling met antibiotica biedt vaak uitkomst. Wanneer het medicijn wordt voorgeschreven door een huisarts en is opgenomen in de lijst van medicijnen wordt het vergoed. Natuurlijk moet iedereen boven de achttien jaar wel rekening houden met het eigen risico.

Over de auteur

Gerelateerde berichten