Als je lenzen draagt, is het belangrijk om ze op tijd te vervangen. Veel mensen weten dit wel, maar zijn zich niet bewust van de gevaren van het te lang dragen van lenzen. Op tijd nieuwe lenzen kopen is dus heel belangrijk. Wat is eigenlijk de houdbaarheid van je lenzen? Hoe kun je je lenzen goed verzorgen? En wat zijn de gevaren wanneer je te lang met dezelfde lenzen blijft lopen? Wij leggen het je uit.

Hoe lang kan ik mijn lenzen op een dag dragen?

Ieder mens is anders, dus de ene persoon kan zijn lenzen langer inhouden zonder problemen dan de andere persoon. Wel is het aan te raden om je multifocale lenzen maximaal 8 uur per dag in te houden. Wanneer je de lenzen te lang in hebt, krijg je last van droge ogen en irritatie. Dit is een teken dat je de lenzen beter uit kunt doen.

Hoe lang zijn mijn lenzen houdbaar?

Er zijn verschillende soorten lenzen, die een verschillende houdbaarheid hebben. Zachte lenzen kunnen snel beschadigen. Door het schoonmaken en dagelijks gebruik ontstaan er namelijk krasjes, waarin vuil en eiwit zich ophoopt. Weeklenzen gaan vanzelfsprekend een week mee en daglenzen vervang je dagelijks. Daglenzen kunnen praktisch zijn, omdat je ze maar 1 dag in doet en dan weggooit. Je hebt ze daarom nooit te lang in.

Hoe verzorg ik mijn lenzen?

Als je je lenzen goed verzorgt, beschadigen ze minder snel. Was altijd je handen en droog ze goed af voordat je de lenzen in of uit doet. Begin altijd met het zelfde oog, zodat je nooit de verkeerde lens in doet. Maak de lenzen direct schoon na het uithalen en maak het lenzendoosje ook regelmatig schoon. Gebruik ook voldoende lenzenvloeistof.

Gevaren van te lang dezelfde lenzen dragen

Als de lenzen beschadigt zijn, kan er vuil en eiwit in de krassen ophopen. Hierdoor laat de lens minder zuurstof door. Dit heeft als gevolg dat er problemen en beschadigingen aan de ogen ontstaan zoals, vaatingroei. Vaatingroei in de ogen wordt ook wel vascularisatie genoemd. Bovendien kan het hoornvlies beschadigen door uitdroging en kunnen er allergieën ontstaan voor bepaalde materialen en vloeistoffen. Ook kunnen er allerlei ontstekingen ontstaan.

Als je je lenzen niet op tijd vervangt kunnen er dus allerlei complicaties ontstaan. Ook is het van belang dat je je lenzen niet te lang achter elkaar draagt, tenzij het nachtlenzen zijn. En dat je ze goed verzorgt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten