Zo rond de een op de vijftig mensen in de leeftijdscategorie van tussen de vijftig en zeventig jaar heeft de ziekte van Parkinson. Bij de ziekte van Parkinson sterven de hersencellen op een langzame manier af. Dit komt mede doordat er een tekort aan dopamine in de hersenen wordt aangemaakt. Daardoor gaan mensen met Parkinson steeds slechter functioneren. De voorkomende symptomen bij de ziekte van Parkinson zijn moeite met bewegen en spreken, evenwichtsproblemen, verwardheid, angst en vergeetachtigheid. 

Op wat voor wijze wordt Parkinson behandeld?

De ziekte van Parkinson kan niet helemaal genezen worden. Een behandeling bij Parkinson kan symptomen verminderen maar de ziekte kan niet genezen worden.

 De symptomen van de ziekte kunnen verminderd worden door medicijnen gebruiken. De meeste gebruikte medicijnen om Parkinson tegen te gaan zijn dopamine agonist en levodopa. Met deze medicatie worden de trillingen verminderd en is het eenvoudiger te bewegen. Belangrijk bij de ziekte van Parkinson is om zo lang mogelijk actief en fit te blijven. Het wordt dan ook aangeraden om ongeveer een half uurtje per dag te bewegen. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen fietsen, zwemmen of wandelen om fit te blijven. Als dit te zwaar wordt, dan kan er worden gekozen voor kortere periodes van bewegen.

Hoe zit het met de vergoeding van de zorgverzekeraar?

Veel medicijnen bij de ziekte van Parkinson worden vergoed door de zorgverzekeraar in het basispakket. Het kan zijn dat de medicijnen een maximale vergoeding hebben en dat je eventueel zelf een bijdrage moet doen. Controleer bij je zorgverzekeraar wat voor medicijnen er worden vergoed. Als je de ziekte van Parkinson hebt, dan is er vaak specifieke zorg nodig. Dit soort zorg wordt meestal niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Echter is het wel mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Zo wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Maar logopedie wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering. Ergotherapie wordt de eerste tien uur per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. En psychologische zorg wordt ook vergoed vanuit de basisverzekering. De klachten bij mensen met de ziekte van Parkinson verschillen en daardoor ook de behoefte van zorg. Per persoon verschilt wat voor aanvullende verzekering nodig is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten