Je hebt vast wel eens gehoord van de termen “multifocale bril”, “vertebril” en “enkelvoudige bril”. Maar wat zijn de verschillen precies? Deze en enkele andere bril soorten worden uitgelegd in dit artikel!

Meervoudige glazen vs enkelvoudige glazen

De verschillende brillenglazen kunnen onderverdeeld worden in 2 categorieën; enkelvoudig en meervoudig. Een enkelvoudig glas heeft slechts één afstands-sterkte. Een meervoudig glas is vanzelfsprekend voor meerdere afstanden te gebruiken. Er zijn echter verschillende soorten enkelvoudige en meervoudige brillen…

Enkelvoudige brillen

Laten we beginnen met enkele bekende eenvoudige brillen.

De leesbril

Eén van de bekendste enkelvoudige brillen is toch wel de leesbril. Deze is speciaal afgestemd om op leesafstand scherp te zien, wat ongeveer 40 cm betreft. Hierdoor is een leesbril uitsluitend bedoeld om mee te lezen. Hij is dus niet geschikt voor andere zaken zoals autorijden. Ook voor het werken met een beeldscherm is een leesbril meestal niet geschikt, omdat een beeldscherm veelal verder weg dan 40 centimeter van je vandaan staat. Voor een leesbril op sterkte wordt de correctie voor veraf samengevoegd met de tekortkoming van het scherpstellen van je ogen. Hierdoor zit er vaak een sterkte verschil tussen het linkse en rechtse glas. Een kant-en-klare standaard leesbril rechtstreeks uit de winkel is hierdoor dus meestal niet erg geschikt.

Een vertebril

Veel enkelvoudige brillen zijn vertebrillen. Een vertebril is voor mensen die geen moeite hebben met scherp zien van dichtbij, maar enkel met verdere afstanden. In dit geval kun je met een vertebril op dus nog steeds goed van dichtbij zien. Ook vertebrillen worden op sterkte gemaakt. Hierbij is de sterkte van de correctie een min getal.

Bij B-optics haal je enkelvoudige glazen in Etten Leur, net als contactlenzen en zonnebrillen!

Meervoudige brillen

Dan nu de meervoudige brillen:

De Multifocale bril

Misschien wel de bekendste meervoudige bril is de multifocale bril. Deze is voor mensen die zowel van dichtbij als van veraf moeite hebben met scherp zien. In een multifocaal glas zit namelijk bovenaan een gedeelte om van afstand goed te zien, en onderaan een gedeelte om van dichtbij goed te zien. Deze gedeelten lopen geleidelijk in elkaar over.

Beeldschermbril

Een beeldschermbril is eigenlijk een multifocale bril maar dan voor korte afstanden. Deze is te vergelijken met de leesbril. Echter heeft een leesbril een vaste afstand, terwijl je met een beeldschermbril scherp ziet van dichtbij tot aan enkele meters ver. Het bereik is dus wat groter.

Over de auteur

Gerelateerde berichten