Waar andere grote verzekeraars hun zorgpremies voor 2016 verhoogden, houden VGZ en Univé hun basispremies gelijk. Maar dat betekent niet dat ze de goedkoopste zorgverzekeringen hebben.

De meestgekozen naturapolis van VGZ kost in 2016 net als dit jaar 107,95 euro. Ook de restitutiepolis blijft even duur met een maandpremie van 113,95 euro. Bij Univé kost de naturapolis volgend jaar 107 euro per maand net als dit jaar en de restitutiepolis blijft ook even duur met 112 euro per maand. Univé is onderdeel van de coörporatie VGZ (met ruim 4 miljoen zorgverzekerden).

Waarom zorgpremie niet omhoog hoeft
Dat VGZ haar basispremies wel gelijk kan houden komt door teruggave van reserves. 410 miljoen euro steekt de verzekeraar in premiedemping. Ook andere grote verzekeraars staken honderden miljoenen in premiedemping, maar konden een stijging niet voorkomen. Volgens VGZ krijgt zij het wel voor elkaar omdat haar basispremie afgelopen jaar al iets hoger was.
VGZ is een van de laatste verzekeraars die haar zorgpremie voor 2016 presenteert. Donderdag 19 november is daarvoor de deadline. Verzekeraars leken dit jaar tot het einde te wachten en hielden elkaars premies goed in de gaten. “Wij wilden dit jaar niet de eerste zijn”, zegt woordvoerder Dennis Verschuren van VGZ. “Dit heeft echter geen invloed gehad op de premiehoogte. We wisten die enkele dagen eerder al.”

Selectieve en Aanvullend wel duurder
Het is niet alleen goed nieuws voor VGZ-verzekerden. De maandpremies voor de selectieve polissen (waarbij verzekerden voor in 2016 voor 30 operaties niet bij alle ziekenhuizen terecht kunnen. Dit jaar waren dit er nog 15) van VGZ en Univé gaan wel 4 euro per maand omhoog. Volgens Verschuren komt dit doordat de vergoeding van zorg bij ongecontracteerde aanbieders is gestegen.
Bij VGZ ging dit percentage van 50 naar 75 procent van de kosten, bij Univé naar 70 procent. Opvallend is dat Menzis bij haar goedkoopste polis de vergoeding voor ongecontracteerd juist verlaagde van 75 naar 65 procent.
Ook de aanvullende verzekeringen van VGZ worden iets duurder. De premie van het meest gekozen pakket stijgt bijvoorbeeld met ongeveer 4 procent.

Kleintjes duurder
Vandaag maakten ook kleine verzekeringslabels ProLife en PMA hun tarieven bekend. De basispremie van de christelijke verzekeraar ProLife ging van 102,45 euro naar 109,45 euro per maand. PMA (een label van Menzis) verhoogt ook de maandpremies voor haar drie basisverzekeringen.

Zilveren Kruis, CZ en Menzis
Eerder deze week presenteerden onder meer Zilveren Kruis, CZ en Menzis premiestijgingen van 4 à 5 procent voor de basisverzekering van 2016. Ruim meer dan de verwachte inflatie. Ook het kleinere DSW toonde in oktober een hogere zorgpremie. Dit betekent dat premies voor zeker 11 miljoen Nederlanders stijgen.
Volgens de verzekeraars stijgen zorgkosten door vergrijzing en nieuwe dure medicijnen en moeten premies ondanks de teruggave van winsten uit het verleden omhoog.

Minister Schippers van Volksgezondheid verwachtte met Prinsjesdag nog premiestijgingen van 8 euro per maand. Tot nu toe hebben alle verzekeraars gezorgd voor een beperktere stijging.

Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/gezin-zorg/24759433/__VGZ_en_Unive_verhogen_zorgpremies_als_enige_niet__.html

Over de auteur

Gerelateerde berichten