Mensen gaan minder vaak naar een fysio. In de eerste drie kwartalen van 2012 is het bezoek met gemiddeld 7 tot 10 procent gedaald, vergeleken met de bezoekersaantallen in de eerste drie kwartalen van 2009-2011. Dit blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Het KNGF wijt de fysio daling aan het beperken van de vergoeding in het basispakket, begin dit jaar. Volgens het genootschap weten cliënten niet goed meer waar ze recht op hebben. Via de basisverzekering worden nog maar weinig behandelingen vergoed, maar veel mensen denken ten onrechte dat ze ook de eerste twintig behandelingen zelf moeten betalen als ze aanvullend verzekerd zijn.

Het KNGF wijst erop dat mensen later duurdere zorg nodig hebben als ze blijven doorlopen met klachten. Door de fysiotherapie weer op te nemen in het basispakket zou 160 miljoen euro bespaard kunnen worden. Bestuursvoorzitter Zijlstra van het KNGF roept de politiek daarom op om de komende maanden het beleid nog eens goed te heroverwegen.

Bron: nos.nl

Over de auteur