Veel mensen denken aan later en aan het moment dat aan alles een einde komt: het overlijden. Het is belangrijk voor ze om hun nabestaanden goed achter te laten en om alles netjes te regelen. Een uitvaartverzekering hoort hier ook bij. De hoogte van de premie is afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde persoon. Hoe ouder, hoe hoger de premie is. Dit is logisch aangezien de kans op overlijden toeneemt en de verzekeraar dan moet uitbetalen. Zijn er echter ook alternatieven? Laten we hier naar kijken.

Sparen voor de uitvaart

Wanneer men nog jong is is dit een goed alternatief. Normaal gesproken mag men ervan uitgaan dat er nog een lange tijd is om een bedrag bij elkaar te sparen. Het geld kan op een geblokkeerde spaarrekening geplaatst worden. Over het spaargeld krijgt men rente. De rente is momenteel wel erg laag. Het is echter een goede manier om het totale bedrag voor de uitvaart bij elkaar te sparen. Het risico is dat er onvoldoende geld is als men jong overlijdt.

Beleggen voor de begrafenis

Het is natuurlijk ook mogelijk om (defensief) het geld te beleggen. Met het oog op de lage spaarrente is het goed om het geld te laten renderen zodat het groeit. Het grote voordeel hiervan is dat het geld meer wordt zelfs als er niet meer gespaard wordt. Ook hier is het risico dat er niet voldoende geld is als men te jong overlijdt. Als men oud wordt dan is er het risico dat de waarde van de beleggingen verdampen. De waarde van de beleggingen kunnen fluctueren en daar moet men ook tegen kunnen. Het is niet de bedoeling om er slapeloze nachten van te krijgen.

Sparen bij een uitvaartverzekering

Een mogelijkheid om te sparen wordt ook door de uitvaartverzekeraars aangeboden. De maatschappijen bieden spaardeposito aan speciaal voor een uitvaart. Wanneer men overlijdt wordt het geld uitgekeerd. De percentages verschillen. Er is soms een minimale inleg nodig om te starten met sparen bij een uitvaartverzekeraar. Het voordeel is dat het spaargeld veilig staat en niet stiekem gebruikt kan worden voor andere doeleinden.

Een combinatie van verzekeren en sparen

Wat verstandig is is om een deel te gaan sparen en een deel te verzekeren. Het is zo mogelijk om een minimale uitvaart via de verzekeraar uit te laten voeren. Heeft men veel gespaard dan kan dit geldbedrag gebruikt worden voor alle extra’s. Het is een fijne gedachte om zo financiële problemen te voorkomen voor de nabestaanden. Een uitvaart kost al snel 8.000 tot 10.000 euro. Het is slim om deze kosten afgedekt te hebben. Het opmaken van een testament is ook verstandig. Het schept helderheid en rust.

Een natura verzekering

Door de jaren heen zullen de kosten van de uitvaart stijgen. Een uitvaart twintig jaar geleden kostte minder geld dan nu. In de toekomst zal dit niet anders zijn. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het daarom slim om te kiezen voor de natura optie. Het betekent dat er geen geldbedrag wordt uitgekeerd, maar de verzorging van de hele uitvaart. Alle kosten worden door de verzekeraar voldaan. Het maakt dus niet uit of de kosten van een uitvaart gestegen zijn. De uitvaart wordt precies volgens afspraak uitgevoerd en de verzekeraar voldoet alle rekeningen. Vaak verzorgt de verzekeraar de uitvaart ook waardoor dit mogelijk is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten