Verzekeraars Menzis, CZ, OHRA, Zilveren Kruis en Delta Lloyd verhogen de premies van hun zorgverzekeringen. Ze hebben dinsdag bekendgemaakt wat klanten volgend jaar kwijt zijn voor hun dekking.

De premie van zorgverzekeraar CZ stijgt in 2016 met 4,45 euro per maand naar 104,95 euro. Het gaat om de premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ, de CZ Zorg-op-maatpolis.
Bij Menzis gaan de kosten voor de basisverzekering met 2,75 euro omhoog naar 107 euro per maand. De basispremie bij OHRA stijgt van 100,74 euro naar 105,37 euro.
Delta Lloyd verhoogt zijn premie van 102,90 euro naar 107,50 euro per maand en bij Zilveren Kruis gaan klanten 7 euro per maand meer betalen voor hun basisverzekering, namelijk 109,45 euro.

Lager
De stijgingen zijn – met uitzondering van Zilveren Kruis – lager dan de voorspelling van het kabinet. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde tijdens Prinsjesdag aan dat de premie maandelijks met gemiddeld 7 euro zou stijgen in 2016.
“De basisverzekering wordt per 2016 uitgebreid. Daarnaast gebruiken we met elkaar meer zorg en komen er nieuwe kostbare geneesmiddelen in de verzekering”, benadrukt Zilveren Kruis in een reactie. De verzekeraar stopt naar eigen zeggen per verzekerde 11 euro per maand aan reserves in de premie, om de stijging te beperken.
Andere verzekeraars
VGZ, een andere grote zorgverzekeraar, moet zijn premies nog bekendmaken. Die verzekeraar komt daar uiterlijk donderdag mee.
Zorgverzekeraar DSW kwam eind september traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premies voor 2016. Daar zijn klanten per maand komend jaar 98,75 euro kwijt, vergeleken met 95 euro dit jaar. Ook bij Zorg en Zekerheid (ZZ) en Stad Holland stijgen de premies.
Het eigen risico wordt komend jaar voor iedereen met 10 euro verhoogd naar 385 euro.

Verschil
Volgens Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl is bij Menzis het verschil tussen een gewone naturapolis en de goedkopere Basis Voordelig-polis enorm.
“Bij deze laatste polis krijg je onder andere een lagere vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg, maar hiervoor betaal je maar liefst 195 euro premie minder”, concludeert Ruys. “Op de gewone naturapolis van Menzis kun je overigens nog wel korting via je werkgever krijgen. Op de Basis Voordelig niet.”
Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering waarvan de premies nu bekend zijn, is meer dan 200 euro, aldus Zorgkiezer.nl. De verwachting is dat de verschillen dit jaar op zullen lopen tot ruim 300 euro per jaar.

Bron: http://www.nu.nl/zorgverzekering/4166336/verzekeraars-verhogen-premies-van-zorgverzekeringen.html

Over de auteur

Gerelateerde berichten